klimatbild

 

Konst om klimatförändringarna

Konst
Konsten kan provocera
Ola Pehrson & Lena Gustavsson
Akay, Klisterpete & Eric Ericsson
Barbro Westling & Peter Johansson
Åsa Andersson Broms & Karin Hansson
FA+ (Ingrid Falk & Gustavo Aguerre)
Marianne Lindberg de Geer & Carl Johan de Geer
 
Aktion
Få politiker att ta sitt ansvar
Påverka som konsument
Länkar

Organisation
at[at]temporaryart.org

 

Ola Pehrson & Lena Gustavsson

Några av konstnärerna har redan tidigare intresserat sig för miljöfrågan. Som till exempel Ola Pehrson vars ”Yucca Plant Invest” blev en världsnyhet när den kom 1999. Plantan är kopplad till en dator genom elektroniska sensorer och styr på så sätt investeringar på börsen. Går investeringarna bra får den mycket vatten och näring och riskerar övergödning, går det dåligt riskerar den att torka ut. Yuccapalmen illustrerade väl problematiken med globaliseringen som just då var aktuell. Bilden spreds i medier världen över, från Dagens Industri till New York Times. I det här projektet arbetar Ola tillsammans med konstnären Lena Gustavsson. Lena Gustavsson har under en längre tid intresserat sig för frågor som rör konsumtion ur olika aspekter. Ett av dessa arbeten är ”Cirkulationen”, ett projekt som ser till individen som en tänkande konsument. Ett byta-grejer-med-varandra koncept. I det här projektet kommer de att tillsammans arbeta vidare med grundidén från ”Cirkulationen” men sträcka det längre och vidare. En ambulerande buss, ett ambulerande konstverk a la ”Hemglass” kommer förändra vårt handlande.

Cirkulationen

Tag en sak du gillar, lämna något tillbaka. Så rullar det vidare.

Större delen av denna vår globaliserade världs befolkning är inte inbjuden till köpfesten. Många tillbringar sin tid i kamp för vardagen, kanske med att limma ihop någon ny produkt till oss. Vi bidrar till miljöförstöringen. Både när saker produceras och när vi själva tröttnar på dem uppstår mängder av avfall. Om man vill ändra på både orättvisorna och miljöförstöringen i världen kanske inte lösningen kan vara att alla ska leva som vi gör här och nu. Vi kanske måste backa lite. Det är här tanken om Cirkulationen kommer in.
Det är en rättighet (skyldighet?) och en avkoppling att shoppa loss. Ursprungsmärkning, produktionsvillkor och miljöpåverkan är bara för jobbiga ord. På en plats som Cirkulationen kan man själv lämna in det som man inte behöver längre, men har haft nytta av och vill ska användas. Där kan man själv hitta något nytt, något annat. Liknande platser har funnits förr och förekommer säkert också på lokal nivå, men relativt osynligt.
Cirkulationen är ett sätt för att få denna nygamla tanke ska synas.
Så småningom får den kanske en permanent plats.
Du kan starta en egen cirkulation i ditt närområde. Det kan börja med en hylla på dagis, BVC, biblioteket… vem vet, det kanske växer till något större.

Tag en sak du vill ha, lämna något tillbaka. Så rullar det vidare.

Fritt klippt ur konstnärernas statement
 

 

bild: "Cirkulationen" av Lena Gustavsson

 

Design: Karin Hansson