klimatbild

 

Konst om klimatförändringarna

Konst
Konsten kan provocera
Ola Pehrson & Lena Gustavsson
Akay, Klisterpete & Eric Ericsson
Barbro Westling & Peter Johansson
Åsa Andersson Broms & Karin Hansson
FA+ (Ingrid Falk & Gustavo Aguerre)
Marianne Lindberg de Geer & Carl Johan de Geer
 
Aktion
Få politiker att ta sitt ansvar
Påverka som konsument
Länkar

Organisation
at[at]temporaryart.org

 

FA+ (Ingrid Falk & Gustavo Aguerre)

FA+, består av Ingrid Falk och Gustavo Aguerre plus andra. FA+ är kanske mest uppmärksammade av folket på gatorna för Strindbergcitaten på Drottninggatan. De är några av få svenska konstnärer som gjort avtryck i det offentliga rummet och som har en betydande roll i den svenska samtida konsten. För det här projektet har de tagit fasta på den diskussion som rör sig kring klimatförändringar, ett samtal som ofta saknar all humor.

Fåret som syndabock för växthuseffekten

FA+ menar att humorn behövs för att verkligen nå människor med ett så allvarligt budskap. Därför har fåret ännu en gång fått ta rollen som det svarta fåret, men denna gång för växthuseffekten. Fårens rapar står för det största metanutsläppet har de läst och detta tar de fasta på i en absurd ”lösning” av problemet. Fårtemat landar i skilda projekt t ex en ljudinstallation i gångtunneln ifrån Olof Palmes gata. Rörelse-sensorer  startar uppspelning av fårrapar i olika toner när människor rör sig genom tunneln. Här följer konstnärernas projektbeskrivning.

The Titanic’s last concert

Interaktiv ljudinstallation i Brunkebergstunneln och Kungsträdgården samt en annonskampanj. 3-4 verk ingår.

”The Titanic” är ett gäng rapande får - det sägs att de tillhör Kungen.
De kommer att ge sin sista rap konsert, konserten som kommer att sänka The Titanic (planeten). Konserten där alla kommer att vara med och påverka.

ritning

Verk 1

I båda ingångarna till Klaratunneln finns affischer/banderoller som annonserar konserten inne i tunneln. I tunneln finns ett antal rörelsesensorer som aktiverar ljudet av förinspelade får-rapar. Först då och då vid båda ingångarna för att sen bli tätare och i mitten av tunneln forma en melodi. Melodin är en palindrom, det låter likadant oberoende från vilken sida man börjar. Genom att gå fram och tillbaka och/eller i olika hastigheter kan man påverka ljudet. När ett stort antal människor cirkulerar i tunneln blir det en kakafoni.

ritning

Verk 2

Samtidigt som konserten, pågår en annonskampanj som publiceras i form av helsidesannonser i metro eller city. I denna bisarra kampanj, emot fårrapkonserten,  pekas fåren ut som huvudansvariga för ozonhålets tillväxt. Texten i annonserna består av både fakta samt uppmuntran att både döda/äta så mycket lamm som möjligt. – Kungen pekas ut som medbrottsling och totalförbud krävs mot att hans får cirkulerar genom staden. Texterna förvrids sakta för att få folket att fatta att de är de verkliga boskapen.
Kampanjen avslutas med ett foto av folket som stiger av T-banan eller sitter i tågen och läser tidning och alla har fårhuvud, annonsen har texten: Det enda sättet att rädda planeten är att utplåna mänskligheten

Kampanjen mot får varvas med texter som:

  1. Om de fattiga länderna skulle utnyttja lika mycket naturresurser som västerländerna skulle vi behöva 10 planeter för att överleva.
  2. Hollands tulpaner och tysklands rosor växer upp i Colombia. Där kan man avverka urskogen och använde gifter som är förbjudna i Europa. Urbefolkning och skogen insjuknar och dör – tulpanerna flyger till Holland och sen till den internationella marknaden.
  3. Om alla kineser skulle använda lika mycket toapapper som vi skulle det inte finnas ett enda träd kvar i världen.
  4. VW tillverkar bilar utan katalysator och som inte använder blyfri bensin och säljer dem till Sydamerika därför att de inte är olagliga där. VW vinst blir större på det viset.
  5. USA har byggt en militärbas i Eldlandet för att utföra de underjordiska kärnvapenprov som är förbjudna i det egna landet.
  6. De multinationella företagens senast investering är att köpa hela världens resurser av dricksvatten. Genom att muta regeringar så betalar de absurt låga priser. Oljan kan ersättas – inte dricksvatten, så all kommer att betala.
  7. I Oslo kostar en liten flaska kranvatten lika mycket som vad en hel familj har att leva för i en månad i Afrika.
  8. I västvärlden använder folk dricksvatten för att tvätta sin bil (eller i arslet) – i Afrika dör x antal barn för per minut för att de saknar vatten.
  9. Osv osv osv….

ritning

Verk 3

En eller flera stora  triangulära  reklampelare. På de tre sidorna koncentreras hela tidningens annonskampanj på stora affischer.
Det finns rörelsesensorer som kvällstid sätter ljus på affischerna och som dygnet runt sätter igång massivt ljud av fårrapar.

Verk 4

Ballonger i form av får fyllda med helium tilldelas gratis vid verk 3 till alla barn.
På den ena sidan med texten Får rap är värst.
På den andra sidan Vi är alla får.

 

bild: "L'Art de Triomphe - Barcelona " av FA+

 

Design: Karin Hansson