klimatbild

 

Konst om klimatförändringarna

Konst
Konsten kan provocera
Ola Pehrson & Lena Gustavsson
Akay, Klisterpete & Eric Ericsson
Barbro Westling & Peter Johansson
Åsa Andersson Broms & Karin Hansson
FA+ (Ingrid Falk & Gustavo Aguerre)
Marianne Lindberg de Geer & Carl Johan de Geer
 
Aktion
Få politiker att ta sitt ansvar
Påverka som konsument
Länkar

Organisation
at[at]temporaryart.org

 

Barbro Westling & Peter Johansson

Peter Johansson har länge arbetat med nationalidentiteten i sitt konstnärskap. Hans arbeten väcker ofta både nyfikenhet och irritation, och inte minst hans hädiska användning av folklore har skapat folkstorm. Sedan ett år tillbaka arbetar han tillsammans med Barbro Westling, deras gemensamma idé för projektet handlar om att få den amerikanska individualistiska livsstilen miljövänlig. 
Kan matchokulturen övervinna växthuseffekten? Den största miljöboven i dramat är USA och vad är väl mer symboliskt laddat än den amerikanska bilen. Barbro Westling och Peter Johanssons vill bygga om en Amerikanare till en miljöbil. Ett mediepådrag i motorpress och TV-soffor, ett konstnärligt vrålåk är vad som väntar Stockholmarna.

Highway Star

"Stor, blank, vräkigt amerikansk sväller den fram på vägarna. Irriterande självmedvetet tar den plats, blockerar omkörsel med sin blotta volym, dricker duktigt med bensin och olja och spyr ohämmat ut väldiga mängder avgaser. Opraktiskt stor, onödigt tjusig och ganska dyr, liknar den ett konstverk, lika opassande för vår förnuftigt funktionella tid. Motorbunden ungdom skrattar och ler. För vem bryr sig. Här handlar det om andra, och bättre, värden. Jänkare är inte ett fortskaffningsmedel, det är en livsstil. Jag köper själv min bil och min bensin. Ingen ska komma och skriva mig på näsan...Om så bensinpriset stiger med det dubbla ska det bränslesnåla och miljöanpassade Europa inte vinna. Amerikanare står för något eget. Rätten att göra sig till kung i ett rike av mjukt framgungande vardagsrum i plysch och plåt. De andra kan titta på. Trots ideologi och irritation drar en jänkare alltid blickarna till sig.

chevrolet

Det privata är politiskt

Nu händer det sig att vi har en amerikanare som vi dagligen använder och kör runt i. En creme-färgad Chevrolet med stereo, soffa fram och mörkblå sammet all over. Underbart skön att åka i drar den hur mycket bensin som helst och får mammor med barn att demonstrativt hålla för näsan vid stoppljusen. Vår idé är som följer. Att bygga om vår Chevrolet till en etanoldriven bil. En jänkare är känslan av bil och kan knappast hänga på att drivmedlet är bensin. Vår bil blir ett kringkörande pilotfall. Kanske ska vi ha liten upplysande dekal på bilen om drivmedlet. Men vi tänker oss artiklar i biltidningar, uppmärksamhet på mässor och jippon, motorbilagor, tv:s motormagasin mm. Maximal uppmärksamhet riktad mot bil- och konst publik, som sedan kan ge genklang i andra medier som nyhet! "Nya tider, och bättre" eller "Ingen riktig jänkare går på etanol". Det privata är politiskt! Som ägare till en amerikanare vill vi starta med oss själva och göra en insats för miljön och stoppa vårt bidrag till klimatförändringen. Med förhoppningen om att fler ska följa efter! För det blir också billigare än med bensin. Idag går trenden mot etanol. Volvo, Ford och Saab kommer med nya etanoldrivna modeller. Årsmodeller efter -90 går att bygga om för högst 5000:-. Och bensinmackarna satsar på etanol. Problemet är bara att hitta närmare och snabbare svenska leverantörer av bränslet. Om t o m en amerikanare kan byggas om till etanoldrift faller på något sätt sista bastionen i bilfundamentalismen. Individualismens symbol kan låta sig röras av argument och handla med tanke på allas framtid! Samtidigt är det ett sätt att både äta kakan och ha den kvar. Jänkarna kan fortsätta rulla, men de behöver inte vara några miljöbovar! Det är nu inte så att detta är någon ny idé, det har redan skrivits en del artiklar och gjorts radioprogram om hur man byter bränsle på bilar av detta slag. I USA har utvecklingen mot etanolbilar varit snabbare än i Europa. Att skapa revolutionerande nytt är inte det viktigaste med vårt projekt utan snarare att entusiasmera och visa på möjligheterna. Framföra det positiva budskapet att alla kan göra något.

För att föra ut budskapet planeras följande:
1. Dokumenterande bilder av arbetsprocessen, texter etc för artiklar till
olika tidningar.
2. Små trycksaker som flyers, streamers m.m. som alla kan se.
3. Handbok för "etanolraggare", Instruktiv, festlig, utförlig och
väldesignat uppslagsverk. En gör-det-själv instruktionsbok, helt enkelt.
4. Liten kortfilm, typ stumfilm eller mycket typisk instruktionsfilm."

Barbro Westling & Peter Johansson

 

bild: "Barbro Westling & Peter Johansson" av Barbro Westling & Peter Johansson

 

Design: Karin Hansson