klimatbild

 

Konst om klimatförändringarna

Konst
Konsten kan provocera
Ola Pehrson & Lena Gustavsson
Akay, Klisterpete & Eric Ericsson
Barbro Westling & Peter Johansson
Åsa Andersson Broms & Karin Hansson
FA+ (Ingrid Falk & Gustavo Aguerre)
Marianne Lindberg de Geer & Carl Johan de Geer
 
Aktion
Få politiker att ta sitt ansvar
Påverka som konsument
Länkar

Organisation
at[at]temporaryart.org

 

Akay, Klisterpete & Eric Ericsson

Något som väl ingen bilburen stockholmare missat är Akay och Klisterpetes lilla röda stuga inklämd mitt mellan Essingeleden och Söderleden. Som sinnebilden för hur människans livsrum både vidgas och begränsas av hennes egna uppfinningar.
Gruppen (som även innefattar Eric Ericsson) kommer till detta projekt att se till att samhällets invanda uppfattningar om miljö och konst får en ny vändning. Flera av deras idéer handlar om att nå människor på gatan på ett oanat sätt.

En pocketbok om växthuseffekten

Ett planerat projekt är en pocketbok där vetenskapsmän, journalister, meteorologer, konstnärer och tar upp växthuseffekten. Boken ska innehålla mycket fakta men samtidigt vara underhållande och intressant och väcka intresse. Vinsten av boken ska gå till stiftelsen Q som bildas för att aktivt samla in pengar för att köpa kvoter för växthusutsläpp. Stiftelsen är tänkt att leva vidare även efter projektet. Förut var det mycket populärt att köpa regnskog, nu ska det bli lika populärt att köpa utsläppskvoter!

Stiftelsen  Q

En stiftelse som aktivt samlar in pengar till att köpa kvoter för växthusutsläpp. Namnet på den tänkta stiftelsen är Q. Stiftelsen är tänkt att leva vidare även efter projektet. Ambitionen är att stiftelsen ska finnas så länge klimatfrågan är aktuell. Inkomsten av tex pocketboken skulle oavkortat gå till denna stiftelse. Man ska också kunna ge pengar till denna stiftelse. Förut så var det mycket populärt att köpa regnskog, Nu vill vi få det lika populärt att köpa kvoter.

Telefonnummer till beslutsfattare

Två idéer som handlar om ett telefonnummer. En ide är att sätta upp banderoller, klistermärken, lappar m.m med ett telefonnummer på. Det står inget om var telefonnumret går. Det enda som står är telefonnumret. Dom som är nyfikna och ringer numret kommer att komma till en telefonsvarare som berättar om växthuseffekten. Den andra idéen ät att en telefonsvarare säger att ”samtalet kopplas nu vidare slumpmässigt till en beslutsfattare så du kan säga vad du tycker om växthuseffekten, håll kvar så kopplas samtalet vidare. Samtalet är helt gratis. Du kopplas nu vidare till miljöministern i Spanien,” 

Stor skrällig motor placerad på stan.

En stor motor som står på en bas eller podium av något slag. Maskinen är inglasad så att ingen kan göra sig illa eller rycka ur några sladdar. Glaset är perforerat med en massa hål så att ljudet och avgaserna från motorn inte stängs inne. Motorn ska släppa ut en massa avgaser och det enda sättet att stoppa den är att slänga ner pengar i ett myntnedkast.
När man betalar så stannar den en viss period och sätts sen igång igen när pengarna är slut och man måste lägga i mer pengar. I anslutning till motorn ska det finnas en text om utsläpp, klimatförändringar och hur vi själva kan påverka vår miljö. Pengarna som kommer in ska gå till stiftelsen Q.

dieselaggregat

Blue Tooth meddelanden

En eller flera datorer ställs ut på strategiska platser, där det rör sig
mycket männinskor, tex på T-centralen eller Norrmalstorg. Dom som har Blue Tooth på sina mobiltelefoner kommer få ett meddelande, kanske en fråga angående miljön, har dom fått en fråga kan den följas upp av ett svar 1 minut senare. Arbetet görs i samarbete med en datatekniker från KTH.

bild: "Traffic Island " av Akay & Klisterpete

 

Design: Karin Hansson