klimatbild

 

Konst om klimatförändringarna

Konst
Konsten kan provocera
Ola Pehrson & Lena Gustavsson
Akay, Klisterpete & Eric Ericsson
Barbro Westling & Peter Johansson
Åsa Andersson Broms & Karin Hansson
FA+ (Ingrid Falk & Gustavo Aguerre)
Marianne Lindberg de Geer & Carl Johan de Geer
 
Aktion
Få politiker att ta sitt ansvar
Påverka som konsument
Länkar

Organisation
at[at]temporaryart.org

 

Marianne Lindberg de Geer & Carl Johan de Geer

Marianne Lindberg de Geer är kanske mest känd för att vara en konstnär som överraskar, som struntar i traditionerna och som vänder upp och ner på konstvärldens hierarkier. Marianne Lindberg de Geer arbeten rör sig från ett uppseendeväckande bildspråk till underfundiga kartläggningar och avslöjanden visuellt såväl som språkligt. I detta projekt arbetar hon tillsammans med konstnären, författaren, scenografen och filmaren Carl Johan de Geer. Carl Johan de Geers breda produktion har gjort honom hyllad både i salongerna och för en bred publik. Som scenograf till filmen Tillsammans och skapare av tv-serien Tårtan har han en speciell plats i flera generationer svenskars hjärtan. Marianne och Carl johans idé bygger på provokation genom överdrift. I en fejkad reklamkampanj enligt konstens alla regler säljer de ut det svenska vattnet till högstbjudande.

vatten

Rädda vattnet på vår jord

"Äntligen, kan vi alla säga med lättnad. Vansinnet är över. En miljövänlig ”trängselskatt” som ska lära oss svenskar att hantera vattnet står på regeringens agenda.
De fyra största politiska partierna är överens. Efter vårens motionsomgång i riksdagen kommer troligen vattenmätare att installeras i alla hem, även lägenheter. Och naturligtvis i skolor, på restauranger, på arbetsplatser, sjukhus, ja på alla de platser där rinnande vatten kan tappas ur kranar.
   Det har alltför länge varit en självklarhet att låta vattnet rinna obehindrat. Tänk bara på så vardagliga handlingar som tandborstning, potatisskalning, handtvättning… hundatals tillfällen kan räknas upp där bara någon procent av det rinnande vattnet kommer till nytta. Resten rinner bort oanvänt. Gör en tidsstudie nästa gång du borstar tänderna. Medan du speglar dig, spottar, ja även under själva borstningen så skvalar det ner friskt användbart vatten direkt ner i avloppet.
    Att vattnet på vår jord är en bristvara är allmänt känt inom vetenskap, politik och näringsliv. Och det finns bara ett sätt att få det att räcka: att sätta stopp för onödigt slöseri: en rejäl och kännbar men rättvis avgift för varje liter vatten som förbrukas.
    Detta system, miljarder vattenmätare på kranar och vattenledningar i alla länder, kommer inta bara att öka den praktiskt användbara vattentillgången på ett radikalt sätt. Arbete kommer att skapas för otaliga människor med att tillverka, installera och underhålla systemet.
    Konkurrensen ska naturligtvis vara fri och vi ska kunna byta vattenleverantör när vi vill. Erbjudanden kommer att dyka, i stil med: halva priset om du duschar tre på natten. Här finns plats för innovationer och massor av jobb för pr-folk och affärsstrateger. Reklambranschen, som varit i kris med arbetslöshet och lönesänkningar, kommer att få ett nytt uppsving.
   En riksomfattande kampanj med affischer, annonser och korta informationsfilmer ska hjälpa svenska folket att förstå nödvändigheten av det som politiker i både riksdag, kommuner och landsting redan är övertygade om: en helt ny vattenpolicy för Sverige. Vi ska känna oss som bröder och systrar till alla människor på jorden.
   Motiven för kampanjen ska vara: ropen skalla, vatten åt alla, sluta slösa, sluta ösa, täta läckorna i stället. Duscha – men med förnuft. Skölj inte disken under kranen. Drick – men det ska vara flaskvatten. Tänk på hur mycket som går åt när man låter kranen rinna för att vattnet ska bli kallt. Tänk på hur många chaufförer som får jobb när vattnet ska köras till oss från Frankrike och Italien.
   TÄNK – och STÄNG. Vi finns till för din skull."

26 januari 2006 - Marianne Lindberg De Geer och Carl Johan De Geer

 

bild: "Bland klipporna" av Carl Johan de Geer

 

Design: Karin Hansson