Rethinking
Production .
Reproduktion versus produktion .
Lars Arrhenius . Carpe Diem .
Simina Astilean .
Åsa Andersson Broms . Variabler .
Nils Claesson . Myrdals museum .
Maria Friberg . Sleeping Beauty .
Front Design .
Johanna Gustavsson Fürst . Magen är
som o i objekt .
Lena Gustavsson . Cirkulationen .
Whirl .
Karin Hansson . Skjut mig! .
Dorinel Marc .
Association for Temporary art [a:t] (c) 2005.
|
|
Myrdals museum tar svensk socialpolitik och social ingenjörskonst som utgångspunkt som en historisk kommentar till projektet re.produktion.
Utgångspunkten är den skam, skuld och förnedring som människor som växte upp i de såkallade "Myrdalskåkarna" kände. I barnrikehusen. Det kan tyckas som ett redan uttjatat ämne men just på grund av reproduktionstematiken är det aktuellt. Alltså att de fattiga inte var tacksamma utan skamsna.
Utställningen ställer också makarna Myrdal och deras familj i relation till den svenska modellen genom citat ur Jan Myrdals böcker om sin uppväxt varvat med konstverk som kommenterar detta ur svensk konsthistoria: som hyllningar till Alva Myrdal från Siri Derkert till svart satir över Jan Myrdal från Lars Hillersberg.
Verket presenteras i museiform med pedagogiska skyltar, berättarröster och fula animationer och för mycket text och statistik utan någon egentlig mening blandat med fredsduvor och bilder på glada blonda svenska barn. Man kan också få låna hörlurar och en MP 3 spelare där utställningen förklaras på kända språk. Formspråket hämtas från de didaktiska bildband Nils minns från skoltiden. Fredsduvor med animerade vingar och sånt.
|